do kasy suma: 0,00 NOK
NOWOŚCI
KUPIEC PŁATKI RYŻOWE 180G
KUPIEC PŁATKI RYŻOWE 180G
34,00 NOK
szt.
MELVIT MĄKA PSZENNA RAZOWA 1KG
MELVIT MĄKA PSZENNA RAZOWA 1KG
32,00 NOK
szt.
POSTI ZIELONA EKSPRESOWA 20 X 1,5 G
POSTI ZIELONA EKSPRESOWA 20 X 1,5 G
26,00 NOK
szt.
 Coca Cola 330ml
Coca Cola 330ml
10,00 NOK
szt.
Papryka konserwowa 700 g
Papryka konserwowa 700 g
35,00 NOK
szt.
Emix kisiel wiśniowy 40g
Emix kisiel wiśniowy 40g
10,00 NOK
szt.
Gouda sery łowickie 500 g
Gouda sery łowickie 500 g
79,00 NOK
szt.
Salami debickie Sokołów 250 g
Salami debickie Sokołów 250 g
49,00 NOK
szt.
Ser Cheddar 200 g
Ser Cheddar 200 g
42,00 NOK
szt.
Maasdamer Światowid 250 g
Maasdamer Światowid 250 g
35,00 NOK
szt.

Helio Masa makowa z bakaliami 850 g

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 56,00 NOK 56.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
Producent: Helio S.A
Kod produktu: 5D19-4735B

Opis

Opis produktu

Cechy

gwarancja satysfakcji 100%

O marce

Gwarantujemy 100% satysfakcji lub zwrot Twoich pieniędzy.
Sprawdź jak to działa na naszej stronie internetowej www.tesco.pl lub w sklepie.

Masa makowa z bakaliami.

Pozostałe informacje

Opakowanie zawiera ok. 17 porcji.

Opakowanie zawiera ok. 17 porcji.

Składniki

woda, mak niebieski (21%), cukier, bakalie (10%) [rodzynki, skórki pomarańczowe (skórki pomarańczowe, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)), sól], skrobia w proszku, miód sztuczny [syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), karmel, aromat], serwatka w proszku z mleka (łącznie z laktozą), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty

Informacja dla alergików: patrz na składniki zaznaczone pogrubioną czcionką.

Produkt może zawierać nasiona sezamu, zboża zawierające gluten, soję, dwutlenek siarki i siarczyny, orzeszki ziemne, inne orzechy.

Informacja dla alergików: patrz na składniki zaznaczone pogrubioną czcionką.

Informacja o wartości odżywczej

Wartości odżywcze
  100 g produktu:
Wartość energetyczna 932 kJ/223 kcal
Tłuszcz 8,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g
Węglowodany 29 g
w tym cukry 25 g
Błonnik 4,6 g
Białko 4,3 g
Sól 0,02 g

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Informacja o produkcie

Pochodzenie

Wyprodukowano w Polsce

Sposób przygotowania, stosowania i warunki przechowywania

Przepisy

Przepis na makowca:
Składniki na 2 makowce:
500 g masy makowej

Ciasto:
- 500 g mąki i trochę do podsypywania (najlepiej typ 650)
- 40 g drożdży
- ok. 250 ml letniego mleka
- 4 żółtka z jaj średniej wielkości
- 250 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 60 g masła roztopionego, ciepłego

Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
- opcjonalnie: odrobina soku z cytryny

Przygotować ciasto drożdżowe:
Do 125 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, wymieszać. Dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Zaczyn powinien podwoić swoją objętość. Gotowy zaczyn dodać do mąki. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlać do miski z mąką i rozczynem, dodać resztę mleka, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli. Wyrobić na gładką masę. Do masy wlewać stopione, ciepłe masło. Wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłym miejscu (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy, podzielić na dwie równe części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Masę makową równomiernie rozłożyć na płatach ciasta, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Ciasto zwinąć ciasno w rulon po linii krótszego boku, końcówki zlepić. Makowce przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 185°C przez 50 minut.

Przygotować lukier:
Cukier puder wsypać do miseczki, rozetrzeć z gorącą wodą. Można również dodać odrobinę soku z cytryny. Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium