Helio Masa makowa z bakaliami 850 g
Opis
Opis produktu
Cechy
gwarancja satysfakcji 100%
O marce
Gwarantujemy 100% satysfakcji lub zwrot Twoich pieniędzy.
Sprawdź jak to działa na naszej stronie internetowej www.tesco.pl lub w sklepie.
Masa makowa z bakaliami.
Pozostałe informacje
Opakowanie zawiera ok. 17 porcji.
Opakowanie zawiera ok. 17 porcji.
Składniki
woda, mak niebieski (21%), cukier, bakalie (10%) [rodzynki, skórki pomarańczowe (skórki pomarańczowe, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)), sól], skrobia w proszku, miód sztuczny [syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), karmel, aromat], serwatka w proszku z mleka (łącznie z laktozą), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty
Informacja dla alergików: patrz na składniki zaznaczone pogrubioną czcionką.
Produkt może zawierać nasiona sezamu, zboża zawierające gluten, soję, dwutlenek siarki i siarczyny, orzeszki ziemne, inne orzechy.
Informacja dla alergików: patrz na składniki zaznaczone pogrubioną czcionką.
Informacja o wartości odżywczej
100 g produktu: | |
---|---|
Wartość energetyczna | 932 kJ/223 kcal |
Tłuszcz | 8,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,1 g |
Węglowodany | 29 g |
w tym cukry | 25 g |
Błonnik | 4,6 g |
Białko | 4,3 g |
Sól | 0,02 g |
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacja o produkcie
Pochodzenie
Wyprodukowano w Polsce
Sposób przygotowania, stosowania i warunki przechowywania
Przepisy
Przepis na makowca:
Składniki na 2 makowce:
500 g masy makowej
Ciasto:
- 500 g mąki i trochę do podsypywania (najlepiej typ 650)
- 40 g drożdży
- ok. 250 ml letniego mleka
- 4 żółtka z jaj średniej wielkości
- 250 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 60 g masła roztopionego, ciepłego
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
- opcjonalnie: odrobina soku z cytryny
Przygotować ciasto drożdżowe:
Do 125 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, wymieszać. Dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Zaczyn powinien podwoić swoją objętość. Gotowy zaczyn dodać do mąki. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlać do miski z mąką i rozczynem, dodać resztę mleka, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli. Wyrobić na gładką masę. Do masy wlewać stopione, ciepłe masło. Wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłym miejscu (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy, podzielić na dwie równe części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Masę makową równomiernie rozłożyć na płatach ciasta, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Ciasto zwinąć ciasno w rulon po linii krótszego boku, końcówki zlepić. Makowce przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 185°C przez 50 minut.
Przygotować lukier:
Cukier puder wsypać do miseczki, rozetrzeć z gorącą wodą. Można również dodać odrobinę soku z cytryny. Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni.